Po navedbah starodavnih ljudstev, so pred obdobji industrijske revolucije in uporabo umetne svetlobe ženske bile praviloma usklajene z obdobji luninega cikla. Nič pa ni narobe, če vaš cikel ni usklajen z luninim, super pa je, da pri sebi opazujete, kako različna obdobja cikla vplivajo na vas in kakšen je položaj lune v tem času. Po mojih izkušnjah, se z zavestnim spremljanjem in čutenjem svojega cikla sčasoma lahko uskladimo tudi z luninim.

Dobro je tudi vedeti, da Luna rabi 27.3 dni, da obkroži zemljo, vendar celotni lunin cikel traja 29.5 dni. Luna porabi dodatna 2,2 dni za to, da lahko “dohiti” Zemljo, ki se je v tem času premaknila v položaju do sonca (kroženje okoli sonca).

  • Čas prazne lune (mlaj):

Čas prazne lune sovpada z obdobjem menstruacije. Je obdobje mirovanja, teme, čas, da se obrnemo vase. Na voljo imamo najmanj fizične energije, zato je to idealen čas, da se ustavimo, pogledamo v svoje globine in vzpostavimo stik s svojo notranjo modrostjo, da lahko na plan pride naša kreativnost in neizkoriščeni potenciali.

  • Čas naraščajoče lune:

Ta čas sovpada z obdobjem priprave na ovulacijo, ko nam začne naraščati hormone estrogen, ki nas razveseli s ponovnim dotokom energije. Gre za obdobje rasti, novih doživetij in povečane sposobnosti strukturiranega razmišljanja, ki jih lahko izkoristimo za uresničevanje zadanih ciljev.

  • Obdobje polne lune:

Čas, ko luna najbolj sije je tudi čas, ko so naše najbolj ženstvene energije najbolj izrazite – obdobje ovulacije. Naš fokus je obrnjen navzven zato je to obdobje, ko so naše družbene in socialne veščine na vrhuncu. To je najboljši čas za komunikacijo, za poglabljanje odnosov, za reševanje konfliktov, saj imamo povečano sposobnost empatije in topline. To je tudi super čas za prirejanje zabav, uživanje življenja in dopustitev obilju radosti, da nas v polnosti prevzame.

  • Obdobje nekaj dni po polni luni:

To je obdobje, ki se začne po naši ovulaciji. To je čas, ko je naša usmerjenost še vedno obrnjena navzen, vendar se proti obdobju PMSja zopet začne obračati navznoter. V naravi to obdobje predstavlja obdobje poznega poletja – obdobje obilja, rasti in praznovanja. To je čas, ko dajemo pozornost predvsem na druge – negovalno obdobje, priprava na materinstvo.

  • Obdobje pred prazno luno:

To je čas predmenstrualnega obdobja. Čas, ko se začnemo počasi ponovno vračati vase, ko moramo varčevati s svojo energijo, ki jo bomo porabili v prihajajočem obdobju globokega čiščenja. Tako kot luna, se tudi mi vračamo v svojo temo. V globino svojih občutkov, da razmislimo, kaj nam ne ustreza, kaj nam ne služi več in posledično jemlje energijo. Čas, ko lahko marsikaj pride na plano z namenom, da temu posvetimo svojo pozornost.

P.S.: Imate kakšen poseben ritual, ki ga izvajate ob polni luni?