Včeraj sem imela prvi dan menstruacije, ki me je navdihnil, da z vami delim moje aktivnosti v tem času. Včasih so moja predmenstrualna obdobja in njen začetek manj intenzivna, včasih bolj. Tokrat sem obe obdobji čutila intenzivneje, kar mi je dalo še vrednejši vpogled v sebe.

 

Nekaj dni pred prihodom menstruacije sem začutila povečano utrujenost, hitreje sem bila razdražljiva, čutila sem povečano željo po umiku. Kar mi je to ciklično obdobje na novo pokazalo je bilo to, da sem na sebi dva dni prej, dejansko fizično opazila utrujenost in jo tudi občutneje čutila. Vendar nisem delala nič, kar običajno ne počnem – nisem se fizično in delavno izčrpavala nič bolj intenzivno kot ostale dni. Zanimivo mi je bilo tudi to, da je znanka – ki sem jo večer prej naključno srečala v trgovini – opazila in izpostavila, da zgledam utrujeno. Kljub temu, da sem izvedla svoje običajne dnevne rituale za ohranjanje svoje energije. Seveda sem se tudi dejansko počutila izčrpano. Vse to mi je dalo jasen znak, da je prihod menstruacije zelo blizu in bo po vsej verjetnosti tudi bolj intenziven.

 

Ko sem se zbudila, sem že začutila dogajanje v predelu trebuha in na hitro razmislila, kako si lahko prilagodim urnik, da omilim in pomagam svojemu telesu čim lepše preživeti boleče obdobje, ki je že začelo naraščati. Ker imam svoj s.p., si nekatere dejavnosti lahko prilagodim, kar v tem obdobju izkoristim najbolj, kot se da. Nujen sestanek in službeno pot sem imela od 13ih naprej – tako sem vedela, da imam nekaj uric, ki jih lahko izkoristim.

 

Ker obožujem (in potrebujem vsakodnevni stik) z naravo in, ker imam zelo aktivnega psa, sem že po navadi zunaj daljše obdobje najmanj 1x na dan. Kar je malo drugače ob prihodu menstruacije je to, da je moj namen takrat res čim večja čuječnost. To je moj čas za intenzivno povezavo z mati Zemljo, z vsemi ženskami in vsem kar je. Naravo in vso življenjsko silo, ki me obdaja, želim načrtno čim intenzivneje čutiti, z vklopom zavesti vseh čutil. Po navadi se rada usedem ali uležem nekje v naravi in opravim tako meditacijo prisotnosti. Včeraj je deževalo in bilo slabo vreme zato se nisem nikjer ustavljala in se odločila, da to opravim doma.

Občutek utrujenosti sem v tej točki začela najintenzivneje čutiti. Kadar le imam to možnost, se ob prihodu menstruacije (ko jo najbolj intenzivno začenjam čutiti) OBVEZNO uležem in počivam. Po navadi mi tako ne paše ležati več kot uro in pol do dve, vendar je bilo to meni do sedaj vedno dovolj, da je bolečina minila in sem se počutila veliko bolje.

 

V tem času počivanja si poiščem muziko na YT, se povežem s svojim telesom in ga samo čutim. Čutim vsak delček bolečega območja in pustim, da ta naravni proces teče skozi mene. To mi daje zelo močan občutek povezave s svojo prvobitno žensko energijo in občutek neizmerne hvaležnosti in ljubezni do svoje ženske narave. Ob enem si rada nežno masiram-oziroma bolj božam-območje trebuha. Tovrstno izkazovanje nežnosti in ljubezni do sebe, mi zelo godi in paše ter neguje moj odnos do sebe. Po navadi me vse to uspava in ko se zbudim, bolečin več nimam. Če jih slučajno še čutim in nimam neodložljivih obveznosti, ponovim proces.

 

V tem predmenstrualnem obdobju je prišel na dan delček moje preteklosti, ki sem ga močneje čutila in sem včerajšnje obdobje prihoda menstruacije izkoristila še zato, da sem med ležanjem v mislih spustila to, kar nisem želela prenesti v naslednje obdobje.

 

—————————————————————————

Obdobje menstruacije je čas opustitev stvari, ki nam ne služijo več. Je obdobje mirovanja, globokega stika samih s sabo, čas »zime«, ko mora narava in telo počivati, da bo obdobje sejanja in kasneje žetve lahko obrodilo sadove, kot si jih želimo in načrtujemo. To je čas, ko se še luna skrije  (obdobje prazne lune in začetek njenega naraščanja). Menstrualno obdobje je čas globokega čiščenja, tako na fizičnem kot energetskem nivoju, če temu le namenimo nekaj prostora in časa. To je čas, ko mora umreti staro, da se lahko rodi novo…

—————————————————————————

Vsakič, ko si v tem obdobju vzamem čas zase sem za to izkušnjo globoko nagrajena.

Upam, da vam bo zapis v pomoč pri vašem raziskovanju svoje čarobnosti ❤️

 

Tamara Strnad,

 

https://tamarastrnad.com/dnevnik-ciklicnosti/

 

Foto: luckyshots