Spregovorimo danes nekaj besed o – po krivici obdolženem – zloglasnem PMS-ju (predmenstrualnem sindromu).

 

To obdobje je za marsikatero izmed nas najbolj naporno obdobje (zame vsekakor 😁). Preden sem začela preučevati vse dimenzije menstrualnega cikla, sem bila prepričana, da name sprememba hormonov ne vpliva, in, da se moje vedenjske karakteristike in značilnosti skozi mesec prav gotovo ne spreminjajo. Skozi spremljanje in zapisovanje svojih občutkov, čustvenih stanj, počutja in motiviranosti za različne dejavnosti sem spoznala, da sem bila v veliki zmoti 🙄😃.

 

Spoznala sem, da sem v tem obdobju bolj razdražljiva, hitreje postanem nestrpna. Velikokrat opazim to pri delu z otroki, ki mi postavljajo najboljše ogledalo. Ravno zato, ker sta dve izmed mojih lastnosti potrpežljivost in strpnost, še toliko hitreje in lažje opazim, ko mi za to zmanjka energije oziroma motivacije. To je najbolj očitno pri razlaganju vaj in popravljanju napak, kjer moram po navadi eno in isto stvar povedati večkrat, (beri milijon krat 🙊), večim osebam. V ostalih obdobjih cikla mi to v večini ne predstavlja nobenega “problema”, v PMS obdobju pa večkrat prav začutim naraščanje nemira v področju trebušne čakre.

Ker se redno spremljam in beležim obdobja v katerem sem, te trenutke lahko prestrežem in se opomnim, da nimajo nič opraviti z otrokovim nerazumevanjem oziroma ponavljanjem istih napak. Seveda pa se mi ne uspe vedno zadržati pravi čas (v primerih, ko se mi več frustracije nabere skozi mesec). Lahko mi uidejo stavki kot so “že tisočkrat sem ti to povedala, kolikokrat ti moram še to povedati, skoz ene in iste napake,… ”, ki pa vemo, da nobenemu ne koristijo in ne pomagajo stvari dejansko spremeniti. Ker so me otroci navajeni, da sem veliko večino časa v drugačni energiji, mi takoj pokažejo občutke nelagodja in zmedenosti – to me potem zares “vrže ven” iz tega stanja in se potrudim stvari popraviti. Včasih grem enostavno stran (k drugemu otroku), 3x umirjeno zadiham in se vrnem, ko lahko nadaljujem s svojim običajnim tonom in energijo.

 

PMS simptomi pri meni niso vsak mesec enako intenzivni. Več, kot se mi čustveno napornejših stvari nabere skozi mesec, intenzivneje jih čutim v tem obdobju. Zato je ta faza tako zelo pomembna in čistilna za nas. Vsa čustva, ki v tem obdobju privrejo na dan, je dobro skrbno pregledati, razčleniti in jih doživeti, da jih lahko ob prihajajočem obdobju menstruacije v polnosti spustimo skozi sebe. Vendar sem pri sebi opazila tudi, da mi včasih ne paše stvari preveč razčlenjevati in analizirati. Največ koristi si naredim s tem, da jim namenim svoj prostor in si jih samo pustim čutiti.

 

*******************************************

Predmenstrualno obdobje je vsekakor obdobje, ki ga je dobro vzeti resno, saj se v njem skriva ogromno moči. Poleg čiščenja na energetski in emocionalni ravni, lahko v tem obdobju lažje dostopamo do svoje podzavesti. Že starodavna ljudstva, ki so bila najbolj povezana z ritmom narave so bila prepričana, da je v tem obdobju in obdobju same menstruacije ženskam odprt “portal do višje zavesti, enosti z univerzumom”. Zato lahko to obdobje odlično izkoristimo tako, da smo pozorne na ideje, ki se nam utrnejo ter namenimo nekaj svojega dragocenega časa sanjarjenju in vizualiziranju. To je čas, ko je dobro intenzivneje komunicirati s svojo podzavestjo.

*******************************************

 

Tamara Strnad,

 

https://tamarastrnad.com/dnevnik-ciklicnosti/

 

Foto source:

https://www.thegypsythread.org/dark-goddess/